Tässä postauksessa puramme ja reflektoimme ryhmämme fiiliksiä ja tunnelmia toteutuneista tapahtumapäivistä. Käymme myöhemmin läpi johtopäätökset teoriaosuuksineen.
Päälimmäisenä ryhmämme mielessä ovat valtavan onnistumisen ja helpotuksen tunteet! Monikulttuuriset leikkipajamme onnistuivat yli odotusten. Olimme tyytyväisiä siitä, kuinka hienon näköiseksi ja viihtyisäksi saimme aistihuoneen sisustettua, vaikka varsinaista rekvisiittaa olikin jokseenkin rajallisesti. Kummasti vain silti niinkin vähällä kuin muutamalla ripustetulla lakanalla, matolla ja istuintyynyillä tylsästä kellarihuoneesta kehkeytyi tunnelmallinen leikkitila. Tunnelmaa toivat myös mavalaisten tuoma rekvisiitta (kiinalainen viuhka ja virolaisia turkkeja), sekä heidän hyvin valitsemansa maisemakuvat, musiikit ja tietenkin Mikon valaistu karttapallo!
Taputamme itseämme selkään myös ideasta varata vieraillemme osuus koulumme aulan naulakosta. Tämä vähäpätöiseltä kuulostava seikka osoittautui erittäin käytännölliseksi ajatukseksi ja sai kiitosta myös vierailtamme. Uskomme tämän myös osaltaan vaikuttaneen muutenkin onnistuneeseen aikataulutukseen. Vaikka ajankäyttö aiheutti meissä vielä suunnitteluvaiheessa hieman epävarmuutta, saimme kuitenkin itse tapahtumapäivinä pidettyä aikataulut tiukasti hyppysissämme. Toki tämä tarkoitti sitä, että joitakin leikkejä tai pelejä ei voinut leikkiä aivan niin kauan kuin yleisö olisi toivonut. Kokonaisuutta tämä ei kuitenkaan haitannut, vaan onnistuimme pitämään paketin hyvin raameissaan. Olimme ajankäytössä ja ohjelman vaihtuvuudessa huomioineet myös nuoret vieraamme ja heidän kykynsä keskittyä. Leikit olivat monipuolisia ja kestivät juuri sopivan ajan.
Jäimme pohtimaan, olisiko meidän tullut kannustaa mavalaisia enemmän mukaan leikkeihin. Toki he olivat täysin mukana opettaessaan lapsille oman kulttuurinsa leikkejä, mutta päiväkotilaisten opettamiin leikkeihin he olisivat voineet myös tulla enemmän mukaan, jolloin lasten ja maahanmuuttajien välille olisi voinut saada enemmän vuorovaikutusta. Tähän kannustamista emme ryhmänä huomanneet tehdä. Toki on huomioitava myös se, että luonteva kanssakäyminen pienten lasten kanssa ei ole kaikille (esim. ns. maallikoille) helppoa.
Itse olimme päättäneet olla osallistumatta liikaa mavalaisten esityksiin ja leikkien muodostukseen, sillä halusimme kunnioittaa mavalaisia ja heidän tekemäänsä työtä. Lisäksi halusimme myös huomioida sen, että lapsille olimme täysin vieraita ihmisiä, jolloin liian moni aikuinen ja meidän puoleltamme leikkiin "patistaminen" tai "tunkeutuminen" olisi voinut heistä tuntua pelottavalta. Olimme keskustelleet mavalaisten kanssa, että olisimme kyllä tukena ja tarvittaessa apuna, mutta "näyttämö" oli heidän. Koska ryhmämme koki suunnitelleensa toteutuksen ja huomioineensa sen osa-alueet hyvin, koimme joissain tilanteissa ohjaajamme, jonka luulimme olevan mukana yleisön ominaisuudessa, osallistuvan tai puuttuvan näissä asioissa jopa liikaa pajan kulkuun.
Jälkimmäisenä toteutuspäivänä, jolloin vieraanamme oli 5-vuotiaita lapsia, jouduimme toteamaan leikit tämän ikäisille hieman haastaviksi. Tämä ei toki estänyt leikkien opettamista ja kokeilua, mutta korosti meille mielenkiintoisesti sitä, kuinka valtava kehityksellinen ero 5- ja 6-vuotiaiden lasten välillä on! Jäimme miettimään, saattoiko 5-vuotiaiden ryhmässä olla mukana jopa nuorempiakin?
Kokonaisuutena projekti kuitenkin onnistui mielestämme erinomaisesti, ja erityiskiitos siitä kuuluu yhteistyökumppaneillemme! Mava-ryhmä oli alusta asti hienosti mukana projektissamme ja olivat selvästi myös mielissään yhteisestä aikaansaannoksestamme. Heillä oli koko työstämisvaiheen ajan positiivinen asenne ja lähes loputon ideavarasto. Valitettavasti tosin heidän mukana olleen opettajansa asenne projektiamme ja mavalaisten osuutta kohtaan oli mielestämme liian määräävä ja pakollisuutta korostava, jonka pelkäsimme vaikuttavan myös mavalaisten asenteeseen hanketta kohtaan. Onneksi tämä pelko osoittautui kuitenkin turhaksi: henkilökemiat ja rennot tapaamiset tekivät työskentelystä kaikille mukavaa, ja kuulimme mavalaisten jopa odottaneen tapaamisiamme. Iso kiitos hankkeen onnistumisesta kuuluu ehdottomasti heille!
Myös oman hankeryhmämme sisäinen yhteistyö, selkeä työnjako ja rento ote takasivat työskentelyn onnistumisen. Aina se ei ollut vaivatonta, mutta haastavista hetkistäkin selvisi usein nauramalla!
Jäkimmäisen leikkipajan jälkeen tarjosimme yhteistyö-mavalaisillemme kuplivaa ja makeaa kiitokseksi yhteisestä onnistuneesta projektista. Keskutelimme mietteistämme ja kokemuksistamme, ja myös he olivat mielissään toteutuksen onnistumisesta. Kehuimme kilvan toiminutta yhteistyötämme ja heidän rohkeuttaan heittäytyä mukaan ja käyttää suomen kieltä. Heidän puoleltaan tuli puolestaan jo kyselyjä mahdollisista tulevista projekteista. Olimme siis yhtä mieltä siitä, että toivomme vastaavanlaisen yhteistyön jatkuvan koulujemme välillä tulevaisuudessakin!
Moi kaikille, voinko laittaa meidän yhteiskuvan facebookkiin ?
VastaaPoistaKyllä meidän puolesta :)
PoistaTämä oli minun ensimmäinen projekti lasten kanssa. Ensimmäinen säännöllinen tunnelma on hyvä, mutta tunsin että on kielimuuri(kielen onkelma). Kiitos mahdollisuus tehdä jotain hyvää ja rakentavaa.
PoistaPäikest kõigile Kati poolt :)
Hei,
VastaaPoistaKiitokset hienosti onnistuneista päivistä myös minun puolesta. Olitte tehneet hienoa työtä. Monia pieniä asioita olitte ottaneet huomioon. Kuten mainitsitte pienet asiat tekevät paljon, kuten tyhjän naulakon varaaminen.
Opin paljon Lbd tämän projektin kautta. Sekä keskustelusta muiden opettajien kanssa. LbD perusidea on että tehdään yhdessä, opiskelijat, työelämä ja opettajat. Näin asia ilmoitetaan teoriassa. Opettajan roolina teoriassa on osallistua työskentelyyn yhdenvertaisesti muiden kansa. Hämmästyksessäni huomaisin että muuta opettajat eivät olleet mukana toteutuksissa lähes yhtään tai ehkä vain ja ainoastaan sivullisen katsojan roolissa. Syyt miksi opettajat eivät osallistu toteutukseen ovat varmasti moninaiset. Minulla itselläni oli siihen aikaa. Suunnitteluun olisin myös halunnut osallistua enemmän, mutta sairastuin ja se osuus jäi minun osaltani vähäiseksi. Olitte varmasti hyvin ihmeissänne siitä, että toimin aktiivisesti mukana, mutta näin sen ainakin teoriassa tulisi aina olla ja muusta minullahan ei ollut tietoa.
”LbD-toimintamallissa oppiminen on väline uuden osaamisen saavuttamiseksi, mikä ilmenee uudenlaisina toimintamuotoina ja -tapoina. LbD tarjoaa
opiskelijoille ja opettajille aidon kohtaamisen työelämän kanssa ja yhdessä toimimisen mallin uutta luovina yhteistyökumppaneina. Oppijat oppivat tunnistamaan kehittämiskohteita, luomaan uusia ratkaisuja, tuotteita ja toimintamalleja sekä kehittämään omaa toimintaansa työelämän muuttuvia vaatimuksia huomioon ottaen.” (Laurea Lbd. 2011)
”Keskeistä LbD-toimintamallissa on yhdessä toimiminen. Kehittämispohjaisen oppimisen käytännön toteutuksissa opettajalta odotetaan ennakkoluulotonta, rohkeaa ja luovaa asennetta. Toimintaa ohjaavat yhteiset pelisäännöt sovitaan kaikkien osallistujien kanssa. Toiminta edellyttää halua tehdä yhteistyötä ja rakentaa kumppanuuksia. Hankkeissa työskentely vaatii myös kykyä sietää välillä epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. Opettaja rakentaa avointa, tasapuolisuutta arvostavaa ja kaikkia kunnioittavaa työskentelykulttuuria. Kumppanuus
mahdollistaa vastuullisen yhdessä toimimisen. Opettajan työ sisältää hankkeiden ja projektien suunnittelua, hankkeen eri vaiheisiin osallistumista, johtamista ja organisoimista erilaisten toimijoiden kanssa. Opettaja voi toimia jossakin hankkeessa projektipäällikkönä, toisessa esimerkiksi ohjaajana, kehittäjänä tai tutkijana. Erilaisissa työpajoissa opettaja ohjaa opiskelijoita saavuttamaan hankkeissa tarvittavaa osaamista. Projektipäällikkönä opettajalla on tärkeä rooli opetuksen sekä tutkimus- ja kehittämistyön yhdistäjänä. Samoin opiskelijoilla on erilaisia rooleja suhteessa osaamisen kehittymiseen. Opiskelija voi olla mukana kehittäjänä, käytännön toimijana ja myös projektipäällikkönä sekä tutkijana” (Laurea Lbd. 2011)
Puhuimme paljon jälkikäteen siitä mitä ongelmia yleisesti näiden projektien toteuttamiseen on liittynyt. Kiitos niistä tiedoista. On todella tärkeää, että tuo esiin epäkohtia ja toivottavsti niihin päästään sitten puuttumaan tulevaisuudessa. Olen itse hyvin ihmeissäni myös siitä asiasta, joka yllä tuli mainituksi. Eli opettajat eivät aktiivisesti osallistu projekteihin. Onko se kaikissa opintokokonaisuuksissa näin vai vain tässä opintokokonaisuudessa?
Mielestäni voitte olla hyvin tyytyväisiä toteutukseenne. Onnistuitte hienosti ja saitte luotua rennon toimintaympäristön. Toimitte myös hyvin itsenäisesti ja olitte aktiivisia toimijoita. Tästä on hyvä jatkaa opintoja eteenpäin. Olin erittäin tyytyväinen teidän jokaisen panokseen projektityössä, jokainen hoiti omat tehtävänsä esimerkillisesti. Se on erittäin hyvä asia kun miettii teidän tulevaisuutta ja tulevaa työelämää.
Kiitos yhteistyöstänne!
Hei Minna!
PoistaMeille ei ole missään opintojen vaiheessa selitetty varsinaisesti LbD:n "syvintä olemusta ja sisältöä", joten tietomme siitä on vain kokemuspohjaista. Aiemmissa projekteissa ja hankkeissa ohjaavat opettajamme ovat olleet mukana vain sähköpostitse ja purkuseminaareissa. Toteutuksiin he eivät ole osallistuneet (muuta kuin korkeintaan sivustakatsojina/ yleisönä). Tästä syystä emme olleet tietoisia roolisi sisällöstä ohjaajana.
Hienolta näyttää ja hyvä tunnelma välittyy kuvista!
VastaaPoistaPäivänne kuulostivat todella onnistuneilta ja mielestämme olitte suunnitelleet sen hyvin sekä huomioineet pieniä yksityiskohtia, kuten juuri naulakoiden varaaminen. Mukavaa, että yhteistyönne mavalaisten kanssa sujui hyvin ja että heillä riittää kiinnostusta osallistua tällaisiin projekteihin myös tulevaisuudessa!
VastaaPoista