perjantai 28. helmikuuta 2014

Hyvällä mallilla!

Paikalla tänään olivat ryhmästämme kaikki, eli Mikko, Antsu, Suvi, Katja ja Sanni, sekä jaakko Antikainen. Myös Mava-ryhmäläisistä olivat (uutta kosovolaista lukuun ottamatta) paikalla kaikki projektiin osallistuvat, eli Viro, Filippiinit, Kosovo ja Kiina sekä heidän suomenkielen opettajansa.


Tänään oli jälleen tapaaminen Mava-ryhmän kanssa ja saimme paljon aikaiseksi. Harmiksemme saimme kuulla heti tapaamisen aluksi, että Valko-Venäjä jää pois hankkeesta. Toisaalta tämä helpottaa ajankäyttöämme tapahtumapäivänä. Iloksemme saimme kuitenkin kuulla, että saamme yhden virolaisen ja kosovolaisen mukaan.

Aloitimme tapaamisen sillä, että Jing esitteli kiinalaisia leikkejä, joista valitsimme yhdessä  kaksi sopivinta. Tangram-leikki sisältää seitsemän erilaista palaa, joista voi keksiä lukemattomia eri kuvioita. Ideana meillä olisi, että lapset saisivat muodostaa paloista kuvia, joista toiset arvuuttelisivat, mitä kuvat esittävät. Hienoa tässä on se, että lapset saavat käyttää luovuutta ja mielikuvitusta. Jing kertoi, että tämä on erittäin suosittu leikki Kiinassa ja se on jopa 1000 vuotta vanha! Toinen kiinalainen leikki, jonka valitsimme oli "tikkuleikki". Leikissä yritetään saada kerättya bambutikkuja kasasta niin, että muut tikut eivät liiku. Edellä mainitut leikit ovat juuri sopivia ja helposti toteutettavia. 



Saimme myös varmuuden Kosovon leikistä. Tulemme leikkimään erään laista korttipeliä, jossa yritetään voittaa toisten kortit itselle "näpäyttämällä" ne toisen kädestä ja arvaamalla miten päin ne kääntyvät pudotessaan.



Tämän jälkeen kaikki maat esittelivät valmistelemansa powerpoint-esitykset omasta kulttuuristaan. Esitykset sisälsivät tietoa ja kuvia kyseisestä kulttuurista sekä tarinoita ja kuvia erilaisista leikeistä. Mielestämme esitykset olivat todella hienoja ja ylittivät odotuksemme. Esityksiä kuitenkin hiotaan vielä ja ne näytetään tapahtumapäivänä.


Käytännön asioita:

Löimme lukkoon mitkä maat ovat minäkin päivinä. Keskiviikkona 12.3 on Filippiinit ja Viro ja torstaina 13.3 Kiina ja Kosovo. Ideanamme olisi, että matkaisimme kauimmasta maasta kohti Suomea niin, että molemmat pajat päättyvät Suomeen eli päiväkotilasten valmistelemiin leikkeihin/loruihin/lauluihin.

Suunnittelimme myös, kuinka keräisimme palautteen tapahtumastamme. Katja lupasi hankkia ja askarrella kartonkiset hymynaamat, jotka kiinnitämme seinälle. Lapset merkkaavat sen naaman, joka kuvastaa heidän kokemustaan päivästä.

                           :)                      :I                    :(

 Tarvikkeet:
- kartonkia
- kuminauhoja
- bambutikut
- pelikortit
- "seitsemän palaa"
+ rekvisiitta Tikkurilasta ja Sannin ja Antsun "asut" (lentoemo & lentokapteeni :D)


Next:

Seuraava tapaamisemme on viikon päästä, perjantaina 7.3. Tuolloin vedämme pajat läpi kenraaliharjoituksina ja hiomme ne lopulliseen muotoonsa.






Mava-teoriaa



Mava on lyhenne Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavasta koulutuksesta. Se on erityisesti tarkoitettu niille maahanmuuttajille, joiden aikomuksena on hakeutua opiskelemaan ammattiopintoja Suomessa. Koulutuksessa lisätään opiskeluvalmiuksia, hankitaan kokemusta ja tietoa eri koulutuksista ja ammateista sekä tutustutaan suomalaiseen työelämään. (MAVA 2013.)

Mava-koulutuksen laajuus on 20–40 opintoviikkoa, mikä tarkoittaa, että opiskelu kestää koko lukuvuoden tai syys- tai kevätlukukauden. Koulutuksen sisältöön kuuluu oppia suomen kieltä ja erityisesti ammattisanastoa ja työelämän sanastoa. Koulutuksen sisältöön kuuluu myös tutustumista suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan sekä oppia miten työelämässä toimitaan. Lisäksi opinnoissa on mukana matematiikkaa ja tietokoneen käyttöä. (Maahanmuuttajien valmistava koulutus 2014.)

Mava-koulutus on tarkoitettu kaikenikäisille maahanmuuttajille, mutta edellytyksenä on, että henkilöllä on oleskelulupa, riittävä suomenkielen taito (taitotasoA2.2) ja motivaatio. Lisäksi usein etusijalla ovat nuoret, joilla on peruskoulun päättötodistus. (Valmistava koulutus maahanmuuttajille 2013. )


Lähteet:

Maahanmuuttajien valmistava koulutus. 2014. Stadin ammattiopisto. Viitattu 19.2.2014. http://www.hel.fi/hki/ammatillinen/fi/Nuorten+koulutus/Maahanmuuttajien+valmistava+koulutus

MAVA. 2013. Helsingin diakoniaopisto. Viitattu 19.2.2014.
https://www.hdo.fi/koulutukset/39-ammatilliseen-peruskoulutukseen-valmistava-koulutus-mava

Valmistava koulutus maahanmuuttajille. 2013. Helsingin kaupunki. Opetusvirasto. Viitattu 19.2.2014. http://www.hel.fi/hki/opev/fi/Ammatillinen+koulutus/Valmistava+koulutus+maahanmuuttajille

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hankesuunnitelma


Suurempaan Aisiten hanke -kokonaisuuteen liittyvässä Monikulttuurisuuden hankkeessa ryhmämme suunnittelee ja toteuttaa moniaistisen Monikulttuurisen leikkipajan. Paja/tila toteutetaan yhteistyössä Hyrian Mava-opiskelijoiden kanssa. Ryhmässä on opiskelijoita Virosta, Kosovosta, Valko-Venäjältä, Kiinasta ja Filippiineiltä. Nämä kulttuurit tulevat siis olemaan edustettuina hanketoteutuksessamme.


Mitä?

Rakennamme Monikulttuurisen leikkipajan Hyvinkään Laurean aistitilaan (lk 026). Paja toteutetaan niin, että jokaisesta kulttuurista esitellään  joitakin leikkejä ja lauluja, jotka ovat kustakin kulttuurista kotoisin (tai siellä yleisesti leikittyjä). Lisäksi heijastamme valkokankaille kuvia ja videoita liittyen kunkin maan maisemiin, leikkeihin ja kerrottaviin tarinoihin. Sisustamme tilaa myös matoilla, kankailla, tyynyillä ja koristekasveilla. Lisäksi saatamme soittaa tietokoneelta joitakin ääniä ja/tai lauluja. Näin pyrimme moniaistilliseen kokemukseen.


Kenelle?

Tarkoituksena on tutustuttaa suomalaisia lapsia eri maiden leikkikulttuureihin ja Mava-opiskelijoita suomalaisten lasten leikkikulttuuriin. Ideana on siis näiden kahden kohtaaminen ja vuorovaikutus. Tarkoituksena on lisäksi myös se, että me sosionomi-opiskelijatkin olemme osana kohtaamisia. Kohtaamisia tapahtuu näin siis ainakin kolmella tasolla.
 Olemme kutsuneet Hangonsillan ja Talvisillan päiväkodeista noin 10hengen 5-ja 6-vuotiaiden ryhmät vierailemaan leikkipajassamme.Toteutamme pajan 12. ja 13.3.2014. Toinen ryhmä siis vierailee 12. ja toinen 13. päivä. Paja toteutetaan aamupäivinä.


Toteutus

Suunnitelmamme mukaan lapset ikään kuin matkustaisivat maasta toiseen. Tämä toteutettaisiin leikkimällä esimerkiksi, että Laurean hissi olisi lentokone, jolla "kuljettaisimme" lapset aina uuteen maahan (aistitilaan). Sillä välin kun lapset "matkustavat", muutamme tilan seuraavana vuorossa olevan kulttuurin mukaiseksi. Tämä tapahtuu esimerkiksi vaihtamalla joitakin sisustuskankaita, ja valmistelemalla valkokankaalle heijastettavat kuvat. Yhden maan toteutus kestää noin 20-30minuuttia. Arvioimme toteutuksen kestoksi 1-1,5 tuntia, ja jaamme kulttuurit kahdelle päivälle.

Aikomuksenamme on esitellä myös suomalaista leikkikulttuuria. Tätä varten olemme pyytäneen kutsumiltamme päiväkotiryhmiltä, että he valmistelisivat jonkin suomalaisen leikin tai laululeikin, jonka he sitten puolestaan esittäisivät ja opettaisivat meille ja Mava-opiskelijoille. Näin saisimme monikulttuuriseen kohtaamiseen vuorovaikutusta ja dialogisuutta.


Mahdolliset haasteet

Ryhmämme tiedostaa projektiin liittyvät mahdolliset haasteet, joita ovat mm. kielimuuri, ajanhallinta ja yleinen organisointi, yllättävät vierasmäärät, tekniikka ja materiaalien/rekvisiitan saatavuus.

Työskennellessämme ihmisten kanssa, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään, saatamme kohdata kielimuurihaasteita. Aina ei ole itsestään selvää, että me tulemme ymmärretyiksi, tai että puolestamme ymmärrämme täysin heitä. Mava-ryhmässä on kuitenkin kaiken tasoisia suomenkielen taitajia, ja hyvä yhteishenki ja ilmapiiri kannustaa kaikkia kommunikoimaan rohkeasti ja kysymään tarvittaessa.

Ajanhallinta ja tapahtumapäivän "kasassa" pitäminen saattavat myös aiheuttaa  ryhmällemme haasteita. Pyrimme suunnittelemaan ja kellottamaan pajan mahdollisimman hyvin, jotta pysyisimme suunnittelemassamme (ja päiväkodeille ilmoittamassamme) aikaraamissa. Liian suuret vierailuryhmät pyrimme välttämään viestittämällä päiväkodeille mahdollisimman selvästi toivomamme ryhmäkoot.

Myös tekniikan kanssa on mahdollista sattua jotain. Tämän pyrimme välttämään testaamalla laitteet ja kuvaesitykset useaan kertaan, sekä vielä tapahtumapäivien aamuna. Lisäksi toivomiemme materiaalien ja rekvisiitan saatavuus (Tikkurilan Laureasta ja mahdollisesti hieman Mavalaisilta) tilan rakentamiseen on vielä tässä vaiheessa kysymysmerkki.


Vahvuuksia

Ryhmäläistemme rauhallisuus ja toisten kuuntelutaito mahdollistavat onnistuneen kohtaamisen ja luovat luottamuksellisen ja turvallisen ilmapiirin. Ryhmämme tunnelma on hyvin rento, joka tekee mukana olemisesta ja omien mielipiteiden ja ideoiden esille tuomisesta vaivatonta.

Ennakkoluulottomuus ja kiinnostus vieraita kulttuureita ja niiden edustajia, sekä vieraita leikkikulttuureita kohtaan tuottaa ryhmässämme, ja toki myös yhteistyökumppaneissamme uusia ja erilaisia ideoita ja oivalluksia. Lisäksi kaikilla ryhmämme jäsenillä on kokemusta lasten parissa työskentelystä, josta on hyötyä järjestellessämme 5-6-vuotiaille suunnattua tapahtumaa.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Päiväkotivieraamme

Kutsuimme Monikulttuuriseen leikkipajaamme vieraaksi 5-6-vuotiaita lapsia läheisestä Hangonsillan päiväkodista. Leikkipajamme aiheutti kiinnostusta ja ryhmiä tarjoutui tulemaan jopa yli tarpeittemme. Näillä näkymin Hangonsillasta tulee n. 10 eskarilaisen ryhmä 12.3. ja Talvisillan päiväkodista (jolla on sama johtaja kuin Hangonsillalla) tulee 13. päivä 5-vuotiatia lapsia.

Selvittelemme valokuvausasiaa, eli voimmeko kuvata lapsia ja julkaista kuvia blogissamme.

Ystävänpäivän Tiimipalaveri

Paikalla: Mikko, Katja, Antti-Jussi, Sanni, Suvi ja Jaakko Antikainen
Mava: Lory Ann ja Lelie (Filippiinit), Kätlin (Viro) ja Ardian (Kosovo) sekä heidän suomen kielen opettajansa Taru

Hieno päivä MoKu-hankkeessa!
Kolmannessa palaverissa Mavalaisten kanssa  projektimme alkoi saada jo selvästi lihaa luittensa ympärille. Ystävillämme oli paljon ideoita leikeiksi ja tarinoiksi, ja leikkipajan idea alkoi hahmottua.

Filippiini-osuudessa tulee todennäköisesti olemaan erilaisia kuminauhaleikkejä, joita Filippiineillä kuulemma leikitään paljon. Opimme Lelieltä mm. leikin, jossa kumilenkkejä heitetään toistensa päälle pisteitä keräten. Toisessa versiossa kumilenkeistä tehdään ikään kuin pallo, jota pompotellaan footbagin tavoin. Näidenkin lisäksi oli vielä useita kuminauhoilla leikittäviä leikkejä, ja ryhmämme olikin innoissaan siitä, kuinka helposti ja halvalla leikkejä voi keksiä. Virkistävää tänä iPadien aikakautena!


















Viro-osuudessa leikimme todennäköisesti Rikkinäistä
puhelinta. Kätlin kertoi, että Virossa on pitkälti samat leikit kuin Suomessa, joka tuo oman haasteensa. Keksimmekin varioida leikin Virolaiseksi puhelimeksi: aloituslause olisi siis viron kielellä! Kätlin näytti myös videon perinteisestä virolaisesta lastenohjelmasta, jota luultavasti näytämme myös lapsille.

Kosovo: Ardian kertoi leikistä, jossa paperilapuin valitaan varas, poliisi, tuomari ja vähintään kaksi todistajaa, sekä vanhus. Pelin ideana on arvuutella, kuka on varas. Ryhmämme jäi vielä miettimään, onko leikki kuitenkin liian monimutkainen toteuttaa.

Kiinan ja Valko-Venäjän osuudet ovat vielä täysin auki. Lisäksi kuulimme, että Nepal jää pajastamme kokonaan pois.

Koska päivämme alkoi hahmottua niin hyvin, teimme Jaakolta jo joitakin rekvisittavarauksiakin (mattoja, tyynyjä yms.) aistitilan luomiseen. Mikko ja Antsu käyvät jonain päivänä Tikkurilan Laureasta hakemassa tarvikkeita.


Next:
Mavalaiset lupasivat tehdä ATK-tunnillaan valmiiksi kuva- ja videoesityksiä kulttuureihinsa, leikkeihin ja satuihin liittyen, joita sitten käytämme leikkipajassa. He myös valmistelevat ja suunnittelevat omaa osuuttaan ensi kerraksi, jonka sovimme kahden viikon päähän. Tuolloin pidämme pidemmän tapaamisen, jolloin "kellotamme" ja käymme kunnolla läpi tulevaa ohjelmaa.

Löimme myös lukkoon tapahtuman ajankohdan: 12. ja 13.3. klo 9.15 ja kestää noin 1,5h.









perjantai 7. helmikuuta 2014

Tiimipäiväkirja 7.2.2014

Tänään oli toinen tapaaminen MAVA-ryhmäläisten kanssa ja tapasimme loputkin ryhmäläiset. Yhteensä opiskelijoita on seitsemän, kuudesta maasta: Viro, Valko-Venäjä, Kosovo, Nepal, Kiina ja Filippiinit. Paikalla olivat siis Mava-ryhmäläisten lisäksi Mikko, Antti-Jussi, Katja ja Suvi-Marja, sekä Minna ja Jaakko.

Löimme lopullisesti leikkiteemamme lukkoon. Päätimme, että runsaasta kulttuuritarjonnasta johtuen jaamme päivän "kahtia", eli puolet kulttuureista on edustettuina toisena päivänä ja puolet toisena. Tarkempaa jakoa emme vielä ole tehneet.


Projektimme:
Ryhmämme rakentaa ns. monikulttuurisen leikkipajan, johon kutsumme 5-6-vuotiaita lapsia. Suunnittelemme yhdessä Mava:laisten kanssa tilan rakentamisen ja toiminnan toteutumisen. Tarkoituksena olisi, että kustakin kulttuurista olisi leikkejä, leluja, lauluja, tarinoita yms. joita voisimme opettaa lapsille. Taustalle heijastamme kuvia ja ääniä eri kulttuureihin liittyen.

Ryhmämme sai tänään idean eräänlaisesta "lentokonematkasta" maasta toiseen. Antsu lupasi jo toimia lentokapteenina, mutta yksityiskohtia hiotaan vielä. Myös laulu Matkustan ympäri maailmaa tulee varmaankin soimaan.

Next:
Seuraavalle tapaamiselle sovimme tänään uusina tulleiden miettivän ja muistelevan hieman lapsuutensa leikkejä ja puuhia. Sovimme myös ensi kerralla konkreettisesti leikkivämme joitakin leikkejä, joista filippiiniläiset ystävämme tänään jo kertoivat. Lisäksi ryhmämme ottaa yhteyttä johonkin päiväkotiin, josta kutsumme lapsia tapahtumaan.

Uusia leikkejä odotellen!

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Brainstorming!




Tänään suunniteltiin hieman tulevaa projektin toteutusta, mm. mitä päivä pitää sisällään, tarvittavat rekvisiitat, yms. Mukana suunnittelemassa Suvi-Marja, Antti-Jussi ja Mikko (kuvassa).